NNN.png

Izaberite Bosanski  Choose English

Datum posljednje izmjene 17 Juli 2018

 

ŠTA SU DRUŠTVENE MREŽE?

Društvene mreže su mjesta na internetu, koja služe za međusobno povezivanje i druženje korisnika. Danas postoje stotine ovakvih servisa, a među najpoznatijima su: Facebook i Twitter.

Ono što treba da zapamtite je da su sve društvene mreže online, tako da morate imati na umu da svaki podatak koji postavite može biti viđen od strane svih korisnika širom svijeta, i možda biti zloupotrebljen. Vaš profil mogu gledati i vama nepoznate osobe, i da svaka slika koja jednom bude stavljena na internet zauvijek ostaje tamo.

PRAVILA!

Nikada ne smiješ odavati svoje osobne podatke (ime, prezime, adresu, ime roditelja, lozinke, svoju adresu…). Veoma dobra ideja je da koristite nadimak umjesto vašeg pravog imena. Vaši prijatelji će znati vaš nadimak i uvijek će vas moći prepoznati.

Nikada ne postavljaj svoje, i fotografije drugih, bez roditeljskog odobrenja.

Koristite sva Podešavanja za privatnost. Namjestite profil tako da vam samo vaši prijatelji mogu slati instant poruke, što neće narušiti vaš online profil, samo osobe koje ne poznajete neće moći pregledati vaš profil niti vam slati poruke.

Sve što stavite na mrežu može biti kopirano ili odštampano, zato uvijek razmislite šta stavljate na svoj profil i dok ste na internetu. Neke osobe koje ne znate mogu vas pitati da vam budu na listi online prijatelja. Nije dobra ideja da prihvatate u prijatelje osobe koje ne poznajete, jer one mogu lagati o tome ko su kako bi došle do informacija o vama pregledajući vaš profil i vaše podatke.

Ako dobijete zahtjev za prijateljstvo od osobe koju ne poznajete uvijek prvo razgovarajte sa nekom odraslom osobom.

 

 

SIGURNOSNE POSTAVKE

FACEBOOK

Jeste li znali da Facebook omogućava preuzimanje kopije Vaših Facebook podataka?

INSTAGRAM

Da biste postavke Instagrama postavili na privatno, trebalo bi da na svom profil kliknete na ikonu osobe. Zatim dodirnite ikonu zupčanika (iOS) ili ikonu tri tačke (Android) i kliknete na "Private Account setting" (Podešavanje privatnog naloga).

Takođe možete blokirati i ukloniti pratioce upisivanjem njihovog korisničkog imena, a zatim klikom na ikonu tri tačke odabirete "Block User" (Blokiraj korisnika).

Saznajte više ovdje.

SNAPCHAT

Snapchat ima dvije postavke privatnosti, ko može da vam šalje Snaps i ko može vidjeti vaše priče. Da biste promijenili ove postavke privatnosti, kliknite na ikonu zupčanika u gornjem desnom uglu, zatim kliknite na "Who Can Send Me Snaps" (Ko može da mi pošalje snimke) i izaberite opciju koja vam odgovara. Da biste promijenili ko može da vidi moje priče, kliknite na "View My Story" (Pregled moje priče) i izaberite opciju koja vam odgovara. Sve promjene će biti sačuvane kada pritisnete dugme za povratak.

Da biste nekoga blokirali, idite u Moji prijatelji, dodirnite ime osobe koju želite da blokirate, a zatim ikonu zupčanika, koja prikazuje listu opcija. Kliknite Blokiraj.

Saznajte više ovdje.

TWITTER

Možete zaštititi svoje tweet-ove, tako da su vidljivi samo odobrenim korisnicima. Na Twitter-u pronađite "Settings" (Postavke) ispod sličice vašeg profila (gore desno).

Idite na "Security Privacy settings" (Podešavanja sigurnosti i privatnosti), kliknite na "Tweet privacy" (Privatnost), označite polje pored "Protect my Tweets" (Zaštiti moje tweetove) i kliknite plavo dugme "Save" (Sačuvaj).

Na pametnom telefonu idite na Me, dodirnite ikonu zupčanika, izaberite "Settings" (Podešavanja) i izaberite račun koji želite editovati.

Zatim, za iOS uređaje idite na "Protect my tweets" (Zaštitite moje tweetove) i aktivirajte na "On", za Android uređaje, idite na "Other" (Drugo) i označite polje "Tweet privacy" (Privatnost).

Da biste nekoga blokirali na vebu i mobilnom telefonu, kliknite na njegov tweet, odaberite ikonu tri tačke, a zatim kliknite na "Block" (Blokiraj). Takođe možete prijaviti korisnika ili komentar Twitter-u.

Saznajte više ovdje.

Back to Top