21
Sep 17

Većina odraslih osoba može se sjetiti koliko su uživali u tome kada su im roditelji čitali knjige dok su bili mali. Prema novom istraživanju, roditelji danas provode četiri puta više vremena gledajući u ekrane mobitela/kompjutera, nego čitajući najmlađima.

Odrasli provode 90 minuta za kompjuterom, telefonom ili drugim tipovima tehnologije, a samo 25 minuta čitajući djeci, tvrdi se u istraživanju koje je radilo dobrotvorno udruženje BookTrust.

Otkriveno je i to da roditelji preskaču stranice dok čitaju djeci, završavaju priču prije kraja i odbijaju čitati drugu priču. Polovina roditelja koji su priznali da ovo rade kazali su da su preumorni.

U ispitivanju je učestvovalo više od 2.000 roditelja djece od četiri do 11 godina.

"S vrlo zauzetim rasporedom porodice i dugim radnim satima, roditeljima može biti teško da uvrste čitanje kao dnevnu aktivnost kojoj će se posvetiti, ali čak i desetominutno čitanje, igranje igre riječi ili zajedničko čitanje liste za kupovinu može napraviti razliku", kazala je Ginny Lunn, direktorica udruženja za čitatelje Beanstalk.

Od 18. do 22. septembra pokrenut je i izazov desetominutnog čitanja djeci. Izazov su podržale javne ličnosti.

"Redovno čitanje pomaže djeci da razviju maštu na najzabavniji način. Nadamo se da će nam se u ovom izazovu pridružiti veliki broj porodica", rekla je Diana Gerald, direktorica BookTrusta.

(Reference: www.klix.ba)

15
Sep 17

U današnje vrijeme postalo je potpuno normalno vidjeti djecu kako preko mobilnog telefona, tableta ili računara surfaju Internetom. No, iz dana u dan sve više mališana i tinejdžera biva na meti pedofila koji vrebaju preko Interneta. Ovoj opasnosti ih nesvjesno izlažu i roditelji kada na društvenim mrežama objavljuju dječije fotografije. Čitavu situaciju dodatno pogoršava i činjenica da Bosna i Hercegovina još uvijek nema registar pedofila.

Stručnjaci upozoravaju da ne postoji nijedan efikasan način zaštite od mogućih rizika kojima djeca mogu biti izložena. Jedina sigurna zaštita je učenje o prednostima i rizicima ove komunikacije. Sa druge strane, i roditelji mnogo rizikuju kada na Internetu objave fotografije svoje djece.

„Roditelji moraju znati da od momenta kada su te slike objavili, one više nisu dio njihove privatnosti i mogu biti zloupotrebljene na različite načine, posebno ako ih prate podaci o imenu djeteta, školi koju ono pohađa, podaci koji se odnose na mjesto stanovanja i slično. Naročito treba obratiti pažnju na to da što se više informacija objavi to će onima koji nisu dobronamjerni biti lakše iskoristiti ih i zloupotrijebiti. Takve informacije pružaju fotografije čija pozadina i okruženje previše otkrivaju- škola koju dijete pohađa, igralište, zgrada i druge lokacije koje su prepoznatljive, a na kojima dijete često boravi samo. Pedofili su posebna prijetnja djeci jer koriste i društvene mreže da bi pronašli potencijalne žrtve, zato roditelji, opreza nikada dosta“, naglašava Nada Grahovac, Ombudsman za djecu RS.

Opširnije: Kako da zaštitite djecu od pedofila na Internetu?

06
Sep 17

Grupa hakera koja je željela naškoditi poznatim osobama na društvenim mrežama unijela je pravu pomutnju među korisnike Instagrama, nakon što je stiglo upozorenje da ovog internetskog diva o mogućnosti da su ugroženi milioni korisničkih računa.

Provala u sisteme Instagrama otkrivena je nakon što su hakeri na profilu poznate pjevačice Selene Gomez objavili fotografije nagog Justina Biebera, njenog bivšeg dečka, čime je otkriveno da su pojedini korisnički računi kompromitirani, prenosi Independent.

Kako se navodi iz Instagrama, jedna ili više osoba su pristupile brojnim privatnim profilima poznatih ljudi uz pomoć greške u softwareu aplikacije, čime su stekli njihove brojeve i e-mail adrese. Kompanija je vrlo brzo popravila grešku, no ne prije nego li su hakeri uspjeli ukrasti privatne informacije koje će, vjerovatno, prodavati na tzv. dark webu.

Također, brojni sigurnosni stručnjaci vjeruju kako je ovom prilikom provaljeno u šest miliona profila na Instagramu, čime su kompromitirani brojni korisnici.

U cijeli slučaj uključena je i policija, koja istražuje koja hakerska skupina je počinila ovu krađu.

(Reference: www.radiosarajevo.ba)

25
Avg 17

Korisnici Facebooka koji vole komunicirati sa svojim prijateljima putem Messengera trebali bi ovih dana biti posebno oprezni. Naime, upravo se putem Messengera širi virus koji na računar instalira različite maliciozne programe. Virus se širi putem poruke koja se prikazuje kao da dolazi od nekog od prijatelja. Poruka sadrži link s imenom primatelja. Klikne li primatelj na taj link, otvara mu se fotografija s profila pošiljatelja koja je prikazana kao da sadrži video. Klikne li primatelj na link, pokrenut će instalaciju zloćudnog programa.

Opširnije: Novi virus širi se Facebook Messengerom.

Strana 1 od 86

Back to Top